Nativ vs Hibrid  – Lupta continua in dezvoltarea de aplicatii de mobil…

Nativ vs Hibrid – Lupta continua in dezvoltarea de aplicatii de mobil…

  • Post category:News

Luand in calcul cresterea numarului de download-uri cu aproape 11% fata de anul trecut este evident ca si in 2019 companiile trebuie sa puna un accent suplimentar pe mobilitate si sa-si mentina ritmul de inovare a aplicatiilor mobile pentru a raspunde cerintelor in evolutie ale clientilor. O mare problema se afla in luarea deciziei tipului de aplicatie pe care companiile sa il dezvolte. Lupta nativ vs. hibrid continua, astfel ca am comparat opiniile expertilor cu privire la acest aspect.

1. Avantajele aplicatiilor de mobil native

Este mai bine sa construiesti o aplicatie nativa sau sa luati calea hibrid in schimb pentru afacerea ta? Dezbaterea despre care este cea mai buna abordare a dezvoltarii mobile a avut loc de ceva timp si potrivit inginerului iOS, Marwan Alani, “aplicatiile native vor continua sa domine peste aplicatiile hibride in 2019, indiferent de cresterea tehnologiilor hibride.”

Alani continua sa spuna ca dominatia nativa poate fi, de asemenea, acreditata pentru abundenta caracteristicilor native, adaugate rapid atat de Apple si Google la sistemele lor de operare mobile, cat si de faptul ca sistemele de aplicatii hibride – avand o intrare tehnica relativ scazuta punct – devin din ce in ce mai greu de intretinut. “

Potrivit acestuia dezvoltarea aplicatiilor hibride se confrunta cu probleme care apar atat din sistemele native, cat si din sistemele hibride, ceea ce face ca gasirea si remedierea erorilor sa fie mai dificile. Un alt dezavantaj mentionat at fi ca aplicatiile hibride sacrifica de multe ori experienta utilizatorului deoarece produsele nu pot fi personalizate pentru anumite platforme. Pe de alta parte, aplicatiile mobile native sunt dezvoltate si optimizate pentru o anumita platforma si sunt compilate utilizand limbajul de baza al platformei si interfata de performanta a aplicatiilor (API). Ca urmare, aplicatiile native sunt rapide, receptive si demonstreaza performante exceptionale printre multe alte beneficii.

2. Avantajele aplicatiilor mobile hibride

Expertii remarca insa si anumite  avantaje clare ale dezvoltarii aplicatiilor hibride precum:

Dezvoltare unificata– Acesta este unul dintre avantajele principale ale aplicatiilor hibride fata de orice alte aplicatii, deoarece acest lucru permite dezvoltatorului sa construiasca numai o singura aplicatie care va functiona pe diferite platforme. Astfel, economiseste timpul si suma de bani ale oricarei companii.

Cea mai rapida viteza de dezvoltare– Aplicatiile hibride pot fi dezvoltate rapid si aceasta aplicatie nu necesita intretinere amanuntita asemeni aplicatiilor native, prin urmare, aceasta aplicatie este mult mai flexibila decat alte aplicatii.

Scalare eficienta– aplicatiile hibride permit utilizatorului sa reutilizeze codurile fara a face vreun fel de schimbari in program.

Asadar, trebuie remarcat faptul ca dezvoltarea sau proiectarea unei aplicatii hibride este de obicei mai ieftina decat construirea unei aplicatii native deoarece in dezvoltarea unei aplicatii hibride este necesara o combinatie de numai trei lucruri – HTML, CSS si JavaScript.

Concluzii

Dupa ce am comparat aplicatiile de mobil native cu aplicatiile de mobil hibride, se poate spune ca aplicatiile native sunt acele aplicatii care ruleaza numai pe o anumita platforma sau dispozitiv, cum ar fi Android, BlackBerry, BlueBerry, iOS etc.

Aplicatiile hibride sunt acele aplicatii care ruleaza pe mai multe platforme sau dispozitive. Cordova, spre exemplu, ne permite sa accesam direct aplicatiile hibride.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca, desi se intampla acest tip de comparatie, atat aplicatiile hibride, cat si aplicatia nativa trebuie sa respecte aceleasi reguli pentru a fi publicate in Google Play sau in App Store-ul Apple.